Vianočka s maslom a medom, k tomu voňavý čaj alebo kapučíno, tak to i ten najsychravejší  novembrový deň  sa nezdá až taký pochmúrny. Kedysi dávno som tu uverejnila recept na vianočku, vtedy to bola moja prvá vianočka. Odvtedy som už tých vianočiek upiekla nespočetne a vyskúšala som i mnoho iných receptov. Vždy som sa ale nakoniec vrátila k tej “mojej”.

Asi pred mesiacom som  sa rozhodla, že upečiem vianočku a opäť som hľadala, či ma neosloví nejaký nový recept. A oslovil ! Vyskúšala som a stal sa mojím FAVORITOM!

Od môjho pôvodného receptu sa líši najmä tým, že sa používa len hladká múka a nepridáva sa žiaden tuk, Dokonca netreba robiť ani kvások, droždie sa len namrví priamo do múky a namiesto mlieka sa použije smotana.  A i zapletanie je jednoduchšie. Upletú sa dva vrkoče z troch prameňov a je to…

Táto vianočka je ľahšia (chuťovo), je jemnejšia a vláčnejšia …. proste je SUPER!

Takže:

 Potrebujeme:

  • 50 dag hladkej múky
  • 7 dag kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 2 vajcia + 1 bielok
  • 3/4 kocky droždia (dala som celú)
  • štipka soli
  • za hrsť hrozienok
  • 1 žĺtok + 1 lyžica mlieka na
    potretie
  • maslo na potretie upečenej vianočky

Postup: Do misky preosejeme múku, pridáme cukor, soľ, vanilkový cukor, vlažnú smotanu, vajcia a rozmrvené droždie a hrozienka. Vypracujeme hladké cesto (najlešie v robote), povrch poprášime múkou, prikryjeme čistou útierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu.

Po vykysnutí na doske ešte trochu vypracujeme a bochník rozdelíme na dve časti – jednu väčšiu a jednu menšiu. Každú časť rozdelíme na tri pramene, Upletieme vrkoč z troch väčších prameňov a preložíme na plech vyložený papierom na pečenie.

Rovnako upletieme vrkoč z menších troch prameňov a položíme navrch vrkoča na plechu. Obidva vrkoče spevníme špajdľami, aby sa pri pečení neposunuli.

A necháme opäť podkysnúť (asi 30 minút). Potom vidličkou vyšľaháme zvyšný žĺtok s 1 lyžicou mlieka a vianočku ním potrieme.

Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C – pri tejto teplote pečieme asi 15 minút, potom teplotu znížime na 160°C a dopekáme ešte asi 20 minút. Po upečení ešte horúcu vianočku potrieme roztopeným maslom a už len chodíme a nazeráme, či už dostatočne vychladla … :-).

Samozrejme, moja vďaka patrí autorke, originálny recept je TU.

Anina

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

2 comments so far

1.  gita
December 25th, 2018 at 12:32

veľmi ma teší, že ste uverejnili opäť výborný príspevok. Prajem pekné sviatky. Gita

2.  anina
December 31st, 2018 at 7:37

Gitka, ďakujeeem, aj vám všetko dobré a hlavne pohodu

 

Napíšte

Meno
Mail
URI
Komentár

Spam protection by WP Captcha-Free