Dnes som robila osie hniezda, škorica tak úžasne rozvoniavala po celom dome … neskutočne milujem vôňu škorice …pripomína mi Vianoce …

Tentokrát som skúsila recept zo “Zlatých babičkiných dobrôt”, hniezda sú nadýchané, chrumkavé a voňavé – proste na zjedenie!

Budeš potrebovať:

  • 50 dag polohrubej múky
  • 3 celé vajcia
  • 1 kocka droždia
  • 6 dag margarínu (Hera,Palmarin…)
  • 3 dl mlieka
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 10 dag masla
  • 4 balíčky škoricového cukru
  • nahrubo nasekané orechy

Vanilkové mlieko: 2 dl mlieka daj zovrieť s 2 lyžicami kryštálového cukru a 1 balíčkom vanilkového cukru.

Postup:

Najskôr urob kvások – do trošky teplého mlieka (asi 1 dl) pridaj lyžičku kryštálového cukru a rozmiešaj rozdrvené droždie. Nechaj vykysnúť. Do preosiatej múky pridaj cukor, roztopený margarín, 3 celé vajcia a zvyšok vlažného mlieka. Pridaj vykysnutý kvások a vymiešaj (najlepšie v robote) hladké cesto – cesto by malo byť skôr hustejšie. A nechaj vykysnúť na teplom mieste asi 45 minút.

 Cesto rozdeľ na dve časti, každú vyvaľkaj natenko (asi 0,5 cm) a potri maslom vymiešaným so škoricovým cukrom. Posyp nahrubo s nasekanými orechmi, ale môžeš ich i vynechať. Cesto skrúť do závinu a pokrájaj na hrúbku asi 2,5-3 cm (ja používam na „krájanie“ niť, aby sa cesto nedeformovalo

Poukladaj na plech vyložený papierom na pečenie nie veľmi natesno. Nechaj ešte chvíľku podkysnúť. Daj piecť do vyhriatej rúry pri teplote 175°C asi 30 minút.

Ak sa ti chce, priprav si vanilkové mlieko, upečené osie hniezda (ešte na plechu) polej a ešte na chvíľočku daj zapiecť – hniezda budú pekné lesklé. Ak sa ti nechce, tento krok môžeš vynechať.

 A už len čakaj, kým aspoň trošku vychladnú … a určite neodoláš! 🙂

Poznámka: Recept som napísala štýlom, ako sú uvádzané recepty v tej úžasnej knihe 🙂🙂

Tags:

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

5 comments so far

1.  kaiva
September 29th, 2012 at 19:37

Ani, to jsme měli stejný nápad. Já je dnes pekla také a hned se po nich zaprášilo.
Iva

2.  anina
September 29th, 2012 at 20:20

To ma teší … u nás to tiež dopadlo rovnako … 🙂

3.  Daniela
Október 2nd, 2012 at 8:59

Tieto koláčiky mám veľmi rada, ale doprajem si ich iba vtedy, keď si ich kúpim. Raz som sa to pokúšala piecť, no ako som ten zrolovaný kus cesta pokrájala, tak sa mi to všetko zlepilo dokopy, neboli z toho pekné kolieska. Žeby som to ešte raz vyskúšala podľa tohto tvojho receptu?

4.  anina
Október 2nd, 2012 at 12:37

Danielka, neváhaj a vyskúšaj, určite sa ti podaria. Ale nekrájaj nožom, lebo sa zdeformujú – ja používam niť. Pod závin podložím niť a hore oba konce prekrížim a ťahám – oddelí sa krásne koliesko 🙂 Inak tento spôsob “krájania” niťou používam i na nakrájanie knedle alebo na prekrojenie tortového korpusu 🙂

5.  Daniela
Október 13th, 2012 at 19:48

Ďakujem za odpoveď, pre ktorú som si prišla až teraz, keď si publikovala nový článok. Nenašla som tu možnosť, aby som si nechala posielať reakcie na moje komentáre mailom. Hľadala som zle alebo tu také niečo nie je?
Ešte k tej niti. S hanbou sa priznávam, že knedľu už roky doma nerobievam a neviem si predstaviť, že by som tú “kúpenskú” krájala niťou. Moja mama tak krájala knedľu hneď na to, ako ju vytiahla spod pary. Ale pri tomto koláčiku mi to veru nenapadlo. Nožom to určite nejde.

 

Napíšte

Meno
Mail
URI
Komentár

Spam protection by WP Captcha-Free