Včera som na internete natrafila na tieto čokoládové “turtle cookies” – korytnačie keksíky (?). Samozrejme recept typicky americký, jednoduchý, tak prečo ho nevyskúšať, no nie? A posledná veta v originálnom recepte “Pokúste sa, aby ste ich nezožrali všetky naraz” – tak tá bola pre mňa doslova výzvou :-). Tak som ich hneď urobila …

Množstvá sú uvádzané (tak ako pri všetkých amerických receptoch) v “hrnčekových” mierach – t.j. zhruba 250 ml. Už len doplním, že mne z tohto množstva vyšlo 25 keksíkov a ochutnala som jeden, NAOZAJ len jeden, a bol faaakt skvelý …

Potrebujeme:

  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1/3 hrnčeka kakaa
  • trošku soli
  • 8 lyžíc zmäknutého masla (dala som 10 dag)
  • 2/3 hrnčeka práškového cukru
  • 1 vajce + 1 bielok naviac
  • 2 lyžice mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 1/4 hrnčeka nasekaných pekanových orechov (ale môžu byť i vlašské orechy)
  • 14 kusov karamelových cukríkov (kúpila som v Kauflande)
  • 3 lyžice šľahačkovej smotany

Postup:

1. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom dopenista. Pridáme žĺtok, mlieko, kakao a múku a vymiešame pekne dohladka. Vložíme do mikroténového vrecúška a necháme odpočívať v chlade asi 1 hodinu.

2. Plech vyložíme papierom na pečenie. Z cesta tvoríme guľôčky o priemere asi 2,5 cm, namočíme v rozšľahanom bielku a pováľame v nasekaných orechoch. Guľôčky kladieme na plech a do každej malou lyžičkou urobíme priehlbinku. A dáme piecť – pri teplote asi 170°C pečieme 12 minút.

3. Medzitým do misky dáme karamelové cukríky (ja som ich pokrájala na menšie kúsky), pridáme 3 lyžice šľahačkovej smotany a pomaly necháme roztopiť v mikrovlnke. Občas premiešame – pozor, celkom rýchlo sa topia.

4. Keď koláčiky vytiahneme z rúry, priehlbinku opatrne pritlačíme (napr. opačným koncom varechy) a malou lyžičkou ich naplníme rozpusteným karamelom (ešte kým sú koláčiky teplé). A necháme vychladnúť.

A ak sa nám chce, môžeme ich trošku ozdobiť čokoládou.

tu sú koláčiky pred pečením

upečené a naplnené karamelom

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

4 comments so far

1.  Klaudia
December 16th, 2012 at 19:58

Kolačiky su výborné, dnes som ich piekla a už ich skoro niet 🙂

2.  anina
December 17th, 2012 at 7:53

Máš pravdu, sú mňamózne … ja som ich musela schovať 🙂

3.  soňa
December 20th, 2012 at 10:02

Zdravím autorku tejto stránky, rada sem chodím pozerať čo je nové a inšpirovať sa. Všetkým prajem radostné prežitie Vianoc a v novom roku veľa zdravia a pohody.

4.  Iris
Január 26th, 2013 at 15:27

Pěkně zdravím ! Nalákala jste mě na nádherné háčkované kraslice a vidím, že si u Vás počtu ještě další zajímavé čteníčko ! BLAHOPŘEJI K ŠIKOVNÝM RUKÁM A PŘEJI HODNĚ DALŠÍCH ÚSPĚCHŮ !

 

Napíšte

Meno
Mail
URI
Komentár

Spam protection by WP Captcha-Free