T i l d a m á n i a

Po prvýkrát som sa s Tildou stretla asi pred rokom (samozrejme na nete) a hneď ma uchvátila svojimi očarujúcimi figúrkami. Samozrejme hneď som si musela nejakú ušiť. A keďže to bolo v období Veľkej noci, tak to bola ovečka a zajko. Odvtedy, len čo vidím “Tilda”, hneď spozorniem. A tak, čo nájdem,
ukladám a keď nastane zima, vytiahnem látky a určite zase niečo skúsim.
023

sommerland 003

pesodeporta1
Ale pozor !!!

Ak podľahnete čaru tohto naivného sveta, už vás nepustí …

Teaser_Tilda.jpg.10764431
Tone Finnanger (1973) je nórska dizajnérka pochádzajúca z Oslo, ktorá sa po skončení štúdia venovala interiérovému dizajnu.Keď sa presťahovala z Oslo na malý ostrov Hvasser, začala pracovať v dielni, kde sa robili výšivky. Spočiatku mala predstavu o vytvorení šlabikáru pre deti a kreslenie animovaných filmov, ale práve spoznanie sveta ručnej práce ju viedlo k myšlienke na Tildu.A tak v roku 1999 podpísala kontrakt na prvé dve knihy. Knihy mali úspech, perfektne sa predávali, a tak sa Tilda
stala jej vášňou na plný úväzok.

Tone Finnanger začala svojim postavičkám budovať ich vlastný svet.
Začala si navrhovať vlastné látky, potrebnú galantériu a všetky ostatné dekorácie. Tilda nepredáva, ani nevyrába vo veľkom svoje figúrky, Tilda je jednoducho určená na ručné práce, na hobby.

Adresa blogu Tone Finnanger
http://tildasverdeninorge.blogspot.com

“Ja vidím Tildu ako ženu, ktorá vychádza zo dverí vo večernej róbe a v gumákoch.

Do svojej krištáľovej vázy dáva plevel a do starého džbána ruže.

tilda-bath-angel

Tilda je žena, ktorá má svoju vlastnú predstavu o kráse. Seriózna stránka života nemá v jej svete miesto.

Mám rada Tildu, pretože jej nedokonalosť je očividná a pretože sa nebojí ukázať svoju ženskosť.

Tilda je ako slnko v daždivých dňoch.”

Tone Finnanger

tilda

Tildy najskôr vychádzali len v nórštine, ale veľmi rýchlo sa stali populárnymi v celej Európe, a tak je možné sa stretnúť s nimi v rôznych jazykoch. A dajú sa zohnať ozaj všade – v internetových obchodoch, ak chcete mať “origoš”, alebo na nespočetných linkách – niektoré uvádzam na konci článku.

Posledná TILDA vyšla v auguste tohto roku, samozrejme už s vianočnými nápadmi.

Tak toto je titulná strana a na navnadenie pár ukážok z nej:

tildasjuleideer-2009

vianocna tilda0901

vianocna tilda0902

vianocna tilda0903

vianocna tilda0904

Tildy, ktoré doteraz vyšli:
2009tildasjuleideer-2009 20091-2009 20082-2008 kvietok
20063-2006 20044-2004 20035-2003 20026-2002
20007-2000 20008-2000 adresse bok avtale bok

Tags:

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

5 comments so far

1.  Katarína
Október 24th, 2009 at 9:21

Videla som, aké krásne postavičky si si (od Tildy) Tušila. Len by ma veľmi zaujímalo, kde si zohnala tie krásne látky.
Za tip ďakujem, katka.

2.  anina
Október 24th, 2009 at 10:21

Katarínka, tie figúrky som nešila ja, bohužiaľ :-(. Ja som asi pred rokom ušila ovečku a zajka, ale tie som nezverejnila :-). Ale ten venček so zajkom, to je NAOZAJ moje dielo. Ale “tilďáci” sa mi neskutočne páčia, a tak sa chystám, že si zase niečo ušijem. A látky? Mám nejaké linky na krásne látky, dá sa tam naozaj vybrať a super skombinovať aj odtiene, aj vzorky. Takže http://levne-latky.cz, http://www.mimibazar.cz,http://www.patchworky.cz. Na tomto poslednom linku som objednávala podložku, pravítko a rezač na patchwork, látky ešte nie. Prajem ti veľa chuti a potešenie z výsledku 🙂

3.  Luba
Január 26th, 2010 at 7:17

Aninka,máš naozaj krásny blog,ktorý som náhodou našla v pochmúrnej nálade.Všetko sa mi páči aj ja sa zaujímam o Tildu,pečenie a varenie,kvety a ešte k tomu ten francúzsky vidiek.Uplne moja srdcovka.
Tildu som našla aj na http://www.bellarose.cz a daju sa tam objednat aj nejaké doplnky a látky.Ale lacne látky predávajú aj u nás nedaleko.Ale o tom neskor.Si velmi šikovná a prajem Ti vela chuti k dalešej práci.

4.  anina
Január 26th, 2010 at 15:53

Ľubka, ďakujem ti za pochvalu i za ten link. Sú tam naozaj nádherné veci. A posielam ti ešte linky na katalóg Green Gate Autumn/Winter 2009 http://web1.zmags.com/showmag.php?mid=wfhrgp&preview=1&_x=1 a aj nový Spring/Summer 2010 http://viewer.zmags.com/showmag.php?mid=rwhfwf, popozeraj, nechaj sa inšpirovať, pohlaď si dušičku a nedovoľ pochmúrnostiam, aby ťa ovládli.
A tie látky by ma naozaj zaujímali, ja mám nejaké linky v ČR, dalo by sa tam vybrať. Poznáš ich? http://www.mimibazar.cz/bazar.php?strana=1&user=26016 a http://www.patchworky.cz/index.php/ (odtiaľto som si objednávala podložku, rezák a pravítko na patchwork, látky ešte nie). Prajem aj tebe veľa nádherných vytvorených vecí, z ktorých sa budeš tešiť.

 

Napíšte

Meno
Mail
URI
Komentár

Spam protection by WP Captcha-Free