Nedávno som v obchode videla rímsky hrniec, pravdu povediac upútal ma skôr ako “krásna vec z pálenej hliny” 🙂 Veľa som už o rímskom hrnci počula, ale až teraz som ho videla “naživo”. A hneď sa stal mojím favoritom, čo by som NUTNE (?) potrebovala …

A tak zatiaľ aspoň trošku teórie z netu:

Variť zdravo? S rímskym hrncom to ide hravo!

Myslíte, že zdravé varenie je záležitosťou posledných pár desaťročí? Ale kdeže! Varili tak už starí Rimania. A my dodnes používame hrniec, ktorý sa práve preto nazýva rímsky. Ako vlastne funguje a čo to vlastne je?

Kúzla z vody a hliny

Rímsky hrniec sa podobá klasickému pekáču, je však vyrobený z neglazovanej keramiky, ktorá má schopnosť nasiaknuť vodou. Keď sa hrniec ponorí do vody, póry nasiaknu vodou, ktorá z hrnca počas pečenia uniká v podobe pary. Tá dodáva vlhkosť pokrmu. Rímsky hrniec tak vlastne funguje na podobnom princípe ako oveľa modernejšia a tiež oveľa drahšia parná rúra. Jedlo z nej je viac prepečené a chrumkavé, ale máte istotu, že sa nepripáli.

Hrnček, var! Ale ako?

rimsky hrniecVarenie v rímskom hrnci vyžaduje istú dávku zručnosti a informovanosti. Nestačí len jednoducho doňho naukladať kúsky mäsa a zeleniny, zapnúť rúru a potom už len občas kontrolovať. Predovšetkým je treba pred každým varením hrniec ponoriť aspoň na štvrť hodiny do studenej vody. Hrniec ňou nasiakne a postupne počas varenia uvoľňuje v podobe pary. Jedlo preto netreba podlievať ani pridať tuk, a pritom pečené mäso nebude vysušené, lebo sa varí vo vlastnej šťave a v pare.

Aby hrniec dlho vydržal

K ďalším pravidlám platí, že pokiaľ je hrniec studený, lejeme doňho výhradne len studenú vodu. Keď je zohriaty, prilievame len horúcu. Pokiaľ by nastal tepelný šok, mohla by keramika popraskať. Hrniec je vhodný výhradne do rúry a v žiadnom prípade nie je možné v ňom variť na platničke sporáku alebo v mikrovlnke. Ďalej je nutné zvyšovať teplotu v rúre len postupne. A nakoniec – rozpálený hrniec sa nesmie klásť na studený povrch, pretože by mohol prasknúť.

Zaslúži si starostlivosť

rimsky hrniec s jedlomRímsky hrniec nie je vhodné umývať saponátmi ani inými čistiacimi prostriedkami, na umytie postačí teplá voda a špongia, nanajvýš trošku octu alebo soli. Škvrny od mastnoty, ktoré sa môžu na vnútornej strane hrnca po čase objaviť, nie sú na závadu. Výhodou keramiky je, že nepohlcuje výpary, takže sa nemôže stať, že vám hrniec bude ešte dlho pripomínať výborne upečené bravčové mäso na cesnaku.

Upeč napríklad aj chlieb

V rímskom hrnci je možné pripraviť širokú škálu pokrmov: všetky druhy mäsa, zapečené zemiaky alebo ryžu na mnoho spôsobov. Pochúťkou je mäso pečené spolu so zeleninou a prílohou, teda všetko v jednom hrnci. Chuť zeleniny sa nádherne spojí s chuťou mäsa a výsledok je úžasný. Samozrejme neobmedzujte sa len na mäso a skúste v rímskom hrnci upiecť i sladké pokrmy alebo i chlieb. A potom už len servírujte na stôl. Pokojne môžete priamo z hrnca. Však sám osebe je nádhernou dekoráciou.

Anina

zdroj: www.kuchyne.cz

Tags:

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

4 comments so far

1.  Rímsky Hrniec
Júl 4th, 2011 at 14:43

Dobrý článok! Ďalšie repecty pre rímsky hrniec nájdete na adrese: http://www.rimskyhrniec.sk/recepty Dobrú chuť! 🙂

2.  anina
Júl 4th, 2011 at 14:55

Vďaka za link …

3.  Baša
August 24th, 2011 at 9:44

Anička aj ja som taký dostala od ocina na vianoce 🙂 super vecička

4.  anina
August 25th, 2011 at 7:54

No, ja som taký nemám … musíš mi niekedy porozprávať, ako sa ti v ňom varí a taaak …

 

Napíšte

Meno
Mail
URI
Komentár

Spam protection by WP Captcha-Free