adenium Adenium Obesum, známe ako púštna ruža, pochádza z východnej Afriky. Rastlinka, ktorá miluje slnko a ľahko zvládne i horúčavu. Počas leta ju nechávam na terase, kde je počas letných dní slnečno a horúco až do západu slnka. Inak je umiestnená na parapete na južnom okne. V snahe rastlinku vyformovať podľa svojej predstavy som ju niekoľkokrát poriadne zrezala. A tento nezmar vždy znova a znova vyrašil nové výhonky s kvetmi na každom z nich.

Adenium môže narásť do obdivuhodných a neuveriteľných tvarov, milovníci sukulentov a kaktusov (adenium sa radí medzi sukulenty a kaktusy) by určite vedeli o tom zainteresovane rozprávať. A ešte jedna zaujímavosť: adenium vyžaruje okolo seba pozitívnu energiu, podľa východného učenia feng shue sa dokonca nazýva stromom šťastia. A vlastne toto bol dôvod, prečo som si asi pred 3 rokmi túto zaujímavú rastlinku kúpila…

Tags:

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

5 comments so far

1.  anina
December 8th, 2009 at 16:34

Ako vždy na jeseň opadli všetky listy – ale nové lístočky už začali rašiť jedna radosť ! 🙂

2.  Daniela
September 1st, 2012 at 14:10

Až po chvíli som si uvedomila, že Moje drobné radosti sú nejaké iné. Nechala som ti komentár na starom blogu. Týkal sa tohto kvetu. Som zvedavá, či robí radosť aj po troch rokoch.

3.  anina
September 1st, 2012 at 15:42

Si predstav, to bolo asi vtedy jeho posledné “predstavenie”… potom začala púštna ruža postupne chradnúť, len čo vyrašili nejaké lístočky, hneď odpadli, dokonca i púčiky kvetov sa urobili, ale tiež hneď suché odpadli. Tak som ju celkom zrezala, dva roky to boli len pahýle bez života, ale bolo mi ju ľúto vyhodiť… stále som si hovorila “čo ak…?”. Tento rok, keď už bolo dosť teplo (asi tak v júni), som to svoje úbožiatko dala na terasu na priame slnko. A ona začala rašiť … teraz je krásne zelená, dokonca som včera objavila jeden veľký puk! Tak počkám, kým rozkvitne, potom odfotím. Priznám sa, mám obrovskú radosť!

4.  Zdena
August 13th, 2014 at 17:15

A jak praví klasik …. po letech jsem si přečetla…. a tak by mne zajímalo, co je s kytičkou teď. Já jí mám 3 roky, první rok nic, loni léto strávila na plném slnku na terase a v září kvetla 3 týdny v jednom kuse, měla 22 květů. Zimu přežila bez úhony, letos znovu na terase, přesadila jsem ji a zatím ukázala 1 kvítek, ale teď bouřlivě roste. A tak jsem zvědavá. Krásný zbytek léta. zdena

5.  anina
August 13th, 2014 at 19:59

Jeeej, tak to vám teda urobila ozaj radosť! Zdeni, mám ju tiež na terase, je hustejšia naž na tej fotke, lebo ju stále “tvarujem” 🙂 (fotka a aj článok sú z roku 2009), ale menej kvitne. Teraz mala 6 kvetov, práve odkvitla, ale rastie ďalej. Teším sa, že prežila “svoju životnú krízu”, ako som popisovala v jednom komentári. Ďakujem za želanie a aj vám želám krásne letné dni.

 

Napíšte

Meno
Mail
URI
Komentár

Spam protection by WP Captcha-Free