Na konci jesene vždy riešim problém ako uskladniť to množstvo muškátov v truhlíkoch a kvetináčoch. Nakoniec to dopadne vždy tak, že “kvetináčové” nejako uskladním v pivnici a “truhlíkové” sadím každú jar nové – nové sadenice kúpim a nejaké vypestujem zo semienok (ak sa mi to podarí).

Vlani som našla na jednom zahraničnom blogu spôsob ako uchovať v papierových krabiciach (bez hliny) muškáty a na jar ich znovu vysadiť. A tak som si povedala, že to vyskúšam.

A po roku môžem povedať, že metóda sa osvedčila a čo ja najdôležitejšie VŠETKY muškáty (to je rastliny) boli uskladnené v troch krabicach na ploche asi 50x50cm!!!

Toto sú muškáty (v truhlíku) ako kvitli v júni

Ale už postup:

  1. Prichystáme si kartónové krabice, dostatočne veľké – aby sa do nich zmestili muškáty na výšku.
  2. Muškáty pred uskladnením prestať polievať, hlinu necháme doslova vyschnúť – nesmie byť mokrá.
  3. Vyberieme rastlinu z hlinu, otrasieme len mierne, NEODLAMUJEME kvety, puky, ani listy !!!
  4. Vložíme do krabice DOLU HLAVOU.
  5. Postupne uložíme všetky rastliny (husto) vedľa seba alebo urobíme druhú vrstvu, ak je krabica dostatočne vysoká.
  6. Prikryjeme novinovým papierom, krabicu uzavrieme a odložíme do pivnice alebo na miesto, kde nemrzne.
  7. Na jar (asi koncom februára) vyberieme z krabice, NIČ neodlamujeme a tieto doslova úbožiatka zasadíme do čerstvej zeminy. Polejeme a dáme im čas na prebudenie.
  8. Ako zázrak sa po 2 týždňoch začnú objavovať prvé lístočky.
  9. Po 4-5 týždňoch oberieme všetko, čo tam nepatrí, odstránime suché a mŕtve výhonky.
  10. Po 8 týždňoch prihnojíme.
  11. A už budú len rásť a kvitnúť do krásy.


Keďže zima bola nekonečná a stále boli dosť silné mrazy, presádzať kvety bolo dosť divné. Takže nakoniec som krabice otvorila až v polovici marca. Chcela som urobiť aj nejaké fotky, ale keď som videla, aké sú to rastlinky zúbožené, tak som sa toho vzdala. Výsledok aj vyzeral  teda dosť divne – suché čosi zasadné v truhlíkoch a v čerstvej zemine. Ale … však vyhodiť sa dajú vždy … som si povedala.

A potom začali vyháňať lístočky a postupne ožívali. Na týchto troch fotkách sú muškáty ako vyzerali asi po 2,5 mesiacoch po vysadení. A môžem teraz z vlastnej skúsenosti povedať, že sú krajšie než keď boli cez zimu v pivnici v kvetináčoch.

Ak má niekto záujem, na tomto linku je množstvo užitočných informácií a tiež skúseností tých, ktorí tento spôsob tiež vyskúšali.

Takže tento rok opäť muškáty ukladám do krabíc 🙂

Ešte na okraj: Tento spôsob som použila na klasické muškáty, neviem, či sa sa dajú takto uchovať i ťahavé muškáty – pravdupovediac ani som sa s tým na žiadnom blogu nestretla. Takže neviem…

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

7 comments so far

1.  anina
Apríl 25th, 2019 at 7:04

Máš pravdu, ten vietor je nepríjemný. Tie muškátiky budú vyzerať ako zvädnuté, ale ony sú len od toho vetra také ofúkané, lebo tie listy ešte nie sú také pevné a odolné. Neboj sa, ony sa rýchlo zotavia. A tie samozavlažovacie truhlíky – tie je vhodné použiť len vtedy, ak ich máš pod strechou. Ak sú na otvorenej terase a do nich naprší, voda nemá kam odtekať a korene zhnijú.

2.  Daniela Cuprová
August 6th, 2020 at 13:15

Ahoj. Ďakujem krásne za príspevok. Hľadám spôsob uskladnenia muškátov, lebo je to celkom nákladné rok co rok kupovať nové… Nemám žiadnu veľkú miestnosť, ktorá by bola chladná a zároveň by bol dostatok svetla, tak ako je odporúčané od iných pestovateľov, preto mi veľmi sedí ten tvoj spôsob. Jedine miesto je v garazi s jedným oknom. Pochopila som z návodu a komentárov, že ako sa o ne postarať pred uložením do krabice, že nestrihat, suché korene, atď… Ale mňa zaujíma, že keď na jar sú teda biedne, či sa sa skracujú stonky, ak ostali živé počas zimy? Lebo by som chcela, aby rastlu kvázi nanovo od zeme… Aby proste nezačala nová vegetácia na starých, dlhých stonkach, aby to nebolo škaredé… Dúfam, že chápeš ako to myslím

3.  anina
August 6th, 2020 at 18:43

Danielka, poslala som ti email.

4.  Jana
Október 20th, 2020 at 6:29

Dobrý deň pani Aninka, chcem poprosiť o radu či by muškáty prezimovali aj v podzemnej pivnici kde je vlhsie prostredie. Ďakujem.Jana

5.  anina
Október 20th, 2020 at 19:05

Pani Janka, vlhko uskladneným muškátom by neurobilo dobre. Raz som ich dala do takej vlhkej pivnice a na jar som ich všetky vyhodila… 🙁

6.  Lida
Február 23rd, 2021 at 12:30

Dobrý deň pani Anina
Je koniec februára a chystám sa vysadiť muškáty podľa doporučenia.
Otázka- vysadené muškáty nechať v chladnej miestnosti, alebo ich preniesť do teplej miestnosti. Ďakujem, pekný deň,
Lida

7.  anina
Február 23rd, 2021 at 14:03

Pani Lidka, po vysadení som muškáty už nechala v teple a na svetlom mieste. Mnohé budú také úbožiatka, ale i tak ich zasaďte, samozrejme ak to nie sú konáriky celkom bez života. Nechajte ich tak ako sú, neodstraňujte ani suché listy, ani suché kvety. Až keď zakorenia, uvidíte na nich ako ožijú a začnú rašiť lístočky, až potom ich očistite, prípadne zastrihnite. Želám vám nádherné muškáty, ktoré vám prinesú radosť a potešenie.:-)

 

Napíšte

Meno
Mail
URI
Komentár

Spam protection by WP Captcha-Free