Makový kvet

Autor: anina Obľúbené recepty
18
Dec

Posledná, štvrtá adventná nedeľa … mláďatá sa zlietajú do hniezda … po dlhšej dobe opäť “full house” :-). A čas na mňamkový koláč a voňavý čajík …

A opäť som musela vyskúšať nový koláč. Moji chlapi mak majú radi, takže bolo rozhodnuté. A tento koláč nielen efektne vyzerá, ale je i  úžasne dobrý.

Cesto:

  • 50 dag hladkej múky
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 1 lyžička soli
  • 2 lyžice oleja
  • 350 ml mlieka
  • 1 droždie(42 g)

Plnka:

  • 10 lyžíc mletého maku
  • 1 dl mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 lyžice práškového cukru
  • citrónová kôra
  • trošku mletej škorice

Z trošky mlieka, cukru a droždia urobíme kvások. Zmiešame spolu s múkou, cukrom a soľou na trošku tuhšie cesto. Necháme na teplom mieste vykysnúť.

Medzitým je čas na plnku: Dáme variť mlieko s cukrom, keď začne vrieť, odstavíme, pridáme zomletý mak a dobre zamiešame. Po vychladnutí pridáme citrónovú kôru a mletú škoricu.

Cesto už krásne vykyslo, tak ho rozvaľkáme a potrieme plnkou. Stočíme do závinu a dáme na plech vyložený papierom na pečenie. Stočíme pekne do venca, spojíme konce a začneme rezať: urobíme zárezy asi do 2/3 (úplne až po spodok – teda až na plech). Chytíme cesto medzi dvomi zárezmi a otočíme ho o 90°. Možno to ako popis znie komplikovane, ale už ako vykonávaná  akcia 🙂 je to oveľa jasnejšie. A len na doplnenie – zárezov musí byť párny počet.

Nechala som podkysnúť ešte asi 30 minút, potom som potrela roztopenou masťou  (môže byť i iná kombinácia, napr. vajce+1lyžica oleja+1lyžica mlieka) a piekla asi 35 minút pri teplote 170-180°C.

Inak v originálnom recepte je i postup, takže tam je to úplne zreteľné. Ďakujem autorke tohto receptu za super koláčik  :-).

Tags:

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

9 comments so far

1.  izabela platznerova
Február 4th, 2011 at 19:43

Dobrý deň, Aninka,
náhodou som natrafila na Vaše webovú stránku a musím povedať, že sa mi veľmi páči. Je vkusná, nápaditá a taká nejaká “srdce zahrievajúca”. Gratulujem Vám k nej!

2.  anina
Február 9th, 2011 at 19:21

Izabela, ja ďakujem Vám … Vaše slová potešili srdce i dušičku …

3.  Baša
Júl 28th, 2011 at 10:42

Ja Aničku poznám z práce a pre Nás je to proste anjel 🙂 usilovná, cieľavedomá, láskavá a hlavne stráááášne pozitívna 🙂 Ja len nechápem ako toto jedna ženská všetko zvláda!!!!! pa pa

4.  anina
Júl 29th, 2011 at 20:30

Baškaaaaaaaaaaa … ty si ale “preháňadlo” … dojala si ma celkom …………

5.  Baša
Júl 29th, 2011 at 22:03

🙂

6.  marta
Máj 30th, 2012 at 12:49

Teším sa na realizovanie inšpirácií podľa vašich receptov, sú zrozumiteľné a jasné, lákavé i krásne. Ďakujem

7.  anina
Jún 1st, 2012 at 18:49

Ani si nedokážete predstaviť, ako ma vaše slová potešili … určite sa vám všetky podaria a hlavne nech všetkým chutia … Ešte raz veľká vďaka..

8.  Majka
September 15th, 2012 at 20:20

Dobrý večer paní Aninko. Šťastnou náhodou jsem našla na netu Vaše webové stránky. Bože muj, to je nádhera, radost a potěšení prohlížet si je a užívat si tu krásu a klid, které z každé stránky jdou cítit. Děkuji Vám za velice příjemný večer s Vašimi obrázky. Přeju Vám hodně inspirace a radosti do dalších dnů. Srdečně Vás zdravím, Majka S.

9.  anina
September 15th, 2012 at 21:10

Majka, ďakujem za krásne slová… hrejú pri srdiečku …

 

Napíšte

Meno
Mail
URI
Komentár

Spam protection by WP Captcha-Free