Vlastne to ani nie je bábovka – skôr kysnutý závin v bábovkovej forme. V bábovkovej forme som začala robievať makový závin po niekoľkých neúspešných pokusoch upiecť ho na plechu – teda tak, aby nebol prasknutý a mal i pekný tvar. A práve bábovková forma ma zachránila, dokonca to vyzerá i efektne. Proste foma nepustí… :-). Ale odkedy som skúsila kakaový (a to je celkom nedávno), tak už robievam len kakaový. Je MŇAM !

Takže recept:

Cesto:

  • 45 dag polohrubej múky
  • 5 lyžíc práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 250 ml mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • 1,5 dl oleja
  • 2 dag kvasníc (pol kocky)
kakaova babovka
Plnka:

  • 5 lyžíc kakaa
  • 7 lyžíc práškového cukru
  • 8 dag roztopeného masla

Takže urobíme klasické kysnuté cesto – kvasnice rozmiešame s cukrom v troške vlažného mlieka a necháme ich osudu -). Medzitým do misy nachystáme všetky ostatné sypké ingrediencie. Vo zvyšnom mlieku rozšľaháme žĺtky, prilejeme do misy a, ak je už i kvások “našuchorený”, tak i ten a nezabudneme priliať i olej. Vymiešame hladké cesto, samozrejme robot to urobí za nás, trošku poprášime múkou a necháme kysnúť – ja nechávam tak 3/4 hodiny.

Medzitým roztopíme maslo a v miske zmiešame kakao a cukor. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a polejeme roztopeným maslom. Posypeme zmesou kakaa a cukru – na prvý pohľad sa bude zdať, že sa nejako príliš “práši”, ale to vôbec neprekáža. Pekne skrútime do závinu a vložíme (v podstate “hodíme”) do vymastenej bábovkovej formy.

A pečieme asi 45 minút pri teplote 175°C (na spodnej mriežke). Ak sa zdá, že povrch je už nejaký upečený a čas ešte neuplynul, tak bábovku prikryjeme alobalom. Čas treba dodržať, aby bol koláčik pekne prepečený i vovnútri.

Anina

Tags:

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

18 comments so far

1.  matej
Február 21st, 2010 at 10:49

hm a prosim kma akoze ma ist ten olej ?:D

2.  anina
Február 21st, 2010 at 12:41

Matej, nalej do múky k tým ostatným prísadám… :-)… Všetko sa krásne zmieša na hladučké cesto, s ktorým sa super robí. Ja zvyčajne do kysnutých koláčov (aj do buchiet) dávam vždy olej namiesto iného tuku. Koláč je potom taký viac nadýchaný. Vyskúšaj, uvidíš… ;-). A doplním to do receptu, aby to bolo jasnejšie. Vďaka za upozornenie.

3.  Lydie
September 7th, 2011 at 16:03

Dobry den p.Anina, prave jsem si opsala Vas receptik a budu ho delat, ale asi z polovicni davky, bojim se ze by mi z moji babovky vyzkocila 🙂

4.  Lydie
September 7th, 2011 at 16:08

Objevila jsem Vase stranky asi 3 dny tomu a strasne se mi libi, koukla jsem na Vase receptiky a jste opravdu sikovna vypadaji nadherne a proto je budu muset take vyzkouset a ty rucni prace jsou nadherne jste moc sikovna klobouk dolu.

5.  anina
September 7th, 2011 at 18:34

Lydie, urobte ju z celej dávky … z polovičnej dávky nebude pekná a nadýchaná .. a nebojte sa, určite sa vydarí …

6.  anina
September 7th, 2011 at 18:39

Lydie, ďakujem … a recepty vyskúšajte, všetky sú také, že ich úspech by nemala ohroziť žiadna “mimoriadna udalosť” 🙂 …držím palce a ešte raz vďaka …

7.  Lydie
September 8th, 2011 at 20:02

Dobry vecer, chci Vam dat vedet, ze babovka byla uuuuuzasna i z te polovicni davky, ale bylo ji malo 🙂 a do te moji formy by se cela ta davka vesla, ale ja se lekla toho skoro pul kila mouky. Priste udelam celou davku. Opravdu dobroucka, dekuji a hezky vecer. Lydie.

8.  anina
September 9th, 2011 at 6:26

Lydie, potešili ste ma … ďakujem a prajem príjemný deň a pohodový víkend.

9.  Silvia
August 10th, 2012 at 12:52

Ahoj chcela by som spraviť kysnutý jablkový závin,ale v srnčom chrbáte,vieš aby nepraskol,jablkový mám vždy prasknutý,myslíš,že v tejto forme sa to podarí????
Inak ten Tvoj kakaový som robila a je výýýýýýborný a hlavne nie je popraskaný:))

10.  anina
August 10th, 2012 at 21:19

Silvinka, ešte som neskúšala piecť kysnutý závin vo forme na srnčí chrbát, ale myslím si, že je trošku malá – závin bude asi viac prečnievať a bude mať väčšiu šancu popraskať. V tej bábovkovej je schovaný a nemá šancu, aj keby chcel :-). Ale ak to predsa len skúsiš, daj vedieť, ako to dopadlo 🙂

11.  Drita
August 26th, 2012 at 21:11

Dnes rano som piekla, len ponom prasklo.Mala s k nemu dala pohar mlieka a este si aj schovala kusok na zajtra.
Dakujem pekne za skvely recept.

12.  anina
August 27th, 2012 at 9:20

Nemáš za čo, som rada, že chutilo, to je vždy príjemné počuť.

13.  Lydie
Júl 19th, 2013 at 22:51

Hezky pozdni vecer. Prave jsem dala do trouby vasi uzasnou kynutou babovku. Strasne rada pecu i v takhle pozdnich hodinach, aspon budeme mit snidani hotovou 🙂 Po dlouhe dobe jsem zabrouzdila na vase stranky, vzdycky me to vase tvoreni tak uchvati a prijemne naladi.

14.  anina
Júl 20th, 2013 at 16:41

Lydie, ďakujem za milé slová – tiež ma pohladili po duši… Som rada, že ste si tiež obľúbili túto kysnutú bábovku, možno v tejto chvíli je už minulosťou … 🙂

15.  Drita Demiri
Jún 11th, 2015 at 0:20

Dobry večer, akurat som dopiekla vašu babovku. Nema konkurenciu uz roky, deti hü zboznuju. Dakujem. 🙂

16.  anina
Jún 16th, 2015 at 12:59

Ani sa nedivím 🙂 Ja ju tiež milujem…

17.  Drita Demiri
Marec 21st, 2016 at 16:56

Dobry den Pani Anina,
chcem sa Vam velmi pekne podakovat ze sa snami delite o vase fantasticke recepty . chodim stale na vasu stranku a stale najdem nieco fajnove. Dakujem , dakujem . Pekny 1. jarny den avsetko en to naj , naj.

18.  anina
Marec 22nd, 2016 at 7:45

Ďakujem, ďakujem,,, také milé slová vždy potešia a rozžiaria každý deň …veľká vďaka….Aj vám prajem nádhernú jar…

 

Napíšte

Meno
Mail
URI
Komentár

Spam protection by WP Captcha-Free