Už dávnejšie sa ma môj francúzsky šéf (gurmán tak asi ako všetci Francúzi) spýtal, či poznám “la tarte Tatin”. Samozrejme, k jeho veľkému údivu, nepoznala som. Tak mi ho doslova s nadšením popísoval.

Tarte Tatin (koláč sestier Tatinových) dostal meno po dvoch slobodných sestrách Stéphanie a Caroline, ktoré začiatkom minulého storočia viedli hotel v malom mestečku Lamotte-Beuvron v údolí Loiry. Recept vznikol náhodou “vinou” Stéphanie, ale zrodil sa Tarte Tatin, ktorý patrí medzi delikatesy i známej reštaurácie Maxim’s v Paríži. Koláč je veľmi obľúbený, dokonca prvý septembrový týždeň v Lamotte-Beuvron patrí práve tomuto koláču.

Na koláč som dávno zabudla, až včera som čírou náhodou naň natrafila. Tak som si povedala, ide víkend, skúsim ho, no nie? A ešte len malá poznámka – to cesto sa dáva navrch, koláč sa po upečení prevráti.

Našla som i recept s lístkovým cestom, to som práve mala v mrazničke, takže taká zjednodušená verzia:

Potrebujeme:

  • 4 lyžice medu
  • 1 lyžica masla
  • balíček lístkového cesta (400 g)
  • asi 1 kg jabĺk

Na pekáč alebo do zapekacej misky (zabudla som povedať, že klasický koláč je v okrúhlej forme) dáme maslo a med a vložíme do horúcej rúry (asi 200°C) asi na 10 minút – aby med skaramelizoval.
Vytiahneme z rúry a poukladáme do karamelu očistené jablká pokrájané na osminky (dávame husto vedľa seba – pozor, karamel je horúci!!!) – zabudla som odfotiť.
Na jablká dáme plát vyvaľkaného cesta, okraje zahneme smerom dovnútra.
A dáme piecť.
Piekla som pri teplote 175 °C asi 45 minút – takto vyzerá koláč upečený.
Necháme ho ešte trochu vychladnúť (tak 15 minút) a otočíme na tácku alebo na plech (tak ako ja). A už si môžeme uchmatnúť kúsok, čo kúsok! KUS!

Výhodou tohto koláča je, že sa môže jesť teplý. Dokonca by SA MAL jesť teplý

Tento koláč nie je klasickým koláčom, na aký sme my zvyknutí, ale maškrta to teda je!
Receptov na cesto je niekoľko, teraz sa koláč nepečie len s jablkami, ale i s hruškami, slivkami, dokonca i s exotickým ovocím.

Francúzi tento dezert podávajú i so šľahačkou alebo ho flambujú. A samozrejme k nemu ľahké červené víno … francúzske 🙂

Tags:

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

6 comments so far

1.  Ryja
Október 10th, 2011 at 11:27

mňam, to musí byť dobrota-jabĺčka sme už obrali tak cez víkend určite skúsim upiecť

2.  anina
Október 10th, 2011 at 18:42

Je to naozaj dobrota – najlepší je ešte teplý, keď je cesto chrumkavé … a vlastne, veď nebude mať čas ani kedy vychladnúť 🙂

3.  Ryja
Október 16th, 2011 at 19:36

vyskúšané-perfektný koláčik, a mala si pravdu – naozaj nemal čas ani vychladnúť…a od piatku som ho piekla už 3x

4.  anina
Október 17th, 2011 at 9:30

Ryja, ani sa nedivím … 🙂

5.  gabriela
September 19th, 2012 at 16:16

Natrafila som na tuto stranku uplne nahodou a som z nej cela PAF! Pani Anina pisete tu vela zaujimavych receptov ani neviem ktory chcem prv vyskusat! ;-))) Prajem Vam vela uspechov!! ;-)))) a prosim, len nas dalej takto inspirujte! ;-))))

6.  anina
September 19th, 2012 at 18:33

Gabika, vyskúšajte všetky 🙂 … ja tu dávam zvyčajne také recepty, ktoré sú nielen “mňam”, ale i jednoduché na prípravu a na použité suroviny 🙂 A inak … veľmi pekne ďakujem …

 

Napíšte

Meno
Mail
URI
Komentár

Spam protection by WP Captcha-Free